Baltic Sea Philosophy Essay Event (BSPEE)/Baltık Denizi Felsefe Denemesi Yarışması
Bu yarışma ilk kez 2003 yılında Finlandiya’da, Felsefe ve Etik Eğitimini Geliştirme Kurulu üyesi Pekka Elo’nun fikri olarak uygulamaya kondu. Elo, benzer amaçlı etkinliklerin birlikte ve işbirliği içinde ele alınmasının yararlarının farkında olarak, bu etkinliği Dünya Felsefe Olimpiyadlarına bir hazırlık aşamasına dönüştürdü. Böylece Finlandiya, İsveç, Norveç ve Danimarka, IPO öğrencilerini bu etkinlikte başarılı olanlardan seçme yoluna gittiler. Etkinlik sistematik bir şekilde gelişip yerleştikçe, sınırları da genişledi ve IPO üyesi ülkeler de buna katılmaları için davet edildi.
Türkiye bir IPO kurucusu ülke olarak ilk kez 2011 yılında davet aldı. Biz de duyuruyu İstanbul Liseleri Felsefe kulüpleri Platformu (İLFKP) ilettik. Birincil amaç felsefe kulüplerimize uluslararası bir etkinliğin parçası olma deneyimini katmak olmakla birlikte, Türkiye Felsefe Olimpiyadları öncesi bir hazırlık evresi oluşturma, öğrencileri katılıma heveslendirme, başarılı deneme yazan gençleri fark edebilme, elde edilen başarı sonucu felsefeye ilgiyi ve felsefe yapma motivasyonunu arttırma da amaçlarımız oldu. Kimimiz, felsefe merakı olan, iyi okuyan ve iyi yazan öğrencileri bu yolla keşfedip Olimpiyad yarışmacısı olarak seçti.
İlk yılki 7 okul ile katılımımızdan beri her yarışmadan Türkiye’ye en az yılda iki ödül (Onur Ödülü ve Madalya) gelmesi bir yana, 2016 ve 2017 yıllarının her birinde çok sayıda Onur Ödülünün yanı sıra bir altın, bir bronz madalya gelince, amaçlarımıza ulaşmış olduğumuzu fark ettik. İzmir ve Ankara’dan da duyuru olanaklarımızı zorlayarak katılımı arttırdık. Üstelik geçen yıl daha önceki yıllarda ısrarla talep etmiş olduğumuz başarı sertifikaları sonuçlarla bir arada öğrencilere ulaştırılınca, bu yıl BSPEE’ye ilgi daha da arttı. Bilindiği üzere uluslararası etkinliklerde, hele felsefe alanında başarıyı belgelemek, yurtdışı üniversitelerinden kabul edilme konusunda çok etkili olmakta.
2018 BSPEE’ye Ankara, İstanbul, İzmir ve Denizli’den toplam 27 okul ikişer öğrenci ile katıldı. Bu yarışmanın doğal jürisi, yarışmacı okulların felsefe öğretmenleridir. Dolayısı ile bize de değerlendirmemiz için katılımcı sayısının dört katı deneme gönderildi. Ancak yabancı dilde kâğıt okuyacak öğretmen bulamadığımızdan, bu kâğıtları bizler, birkaç TFO jüri üyesi, değerlendirmekteyiz. Böylece, bir yandan gönlümüz katılımın yaygınlaşmasından yanadır, ama diğer yandan aynı katsayıyla artan işi bölüştürememe bizi kaygılandırmaktadır.
Haz.: Sona Küçükyan